Нов случай на убит от бракониери благороден елен край село Кръвеник

14 Apr
2020
Тригодишен благороден елен е убит от бракониери в нощта на 10 срещу 11 април край махала Табашко, в землището на севлиевското село Кръвеник. Деянието е установено от екип на горската стража към Северноцентрално държавно предприятие – Габрово.
Около 14 ч. в събота (11-ти април), при рутинен обход на района, горските служители забелязали кървави следи по пътното платно. Проследявайки дирята, те първо открили място край малък водоем, на което ясно личало, че е отстреляно животно. Очевидно след това трупът бил завързан за автомобил и влачен, тъй като наред с оставените по асфалта кървави дири и козина, се виждали и кални следи от автомобил. Дирите отвели горските служители до къща, отдалечена от останалите жилищни постройки в района.
В двора на къщата имало пресни остатъци от кръв и първична обработка на месо, въпреки очевидните опити да бъде почистено. В близост горските служители открили сложена в найлонов плик глава на благороден елен, а в друга подобна - заден бут от животното. Намерено е също и заредено нарезно ловно оръжие с оптика, за което по-късно е установено, че е незаконно.
Горските служители незабавно са уведомили за находката си районното управление на полицията в Севлиево. Сформирана била оперативно-следствена група, извършен е надлежен оглед на мястото и е започнато досъдебно производство.
Междувременно станало ясно, че изстрелът е проехтял около 2 ч. след полунощ, а участниците в бракониерския лов са трима души. Установен е и джипът, с който е извършено престъплението.
Деянието е осъществено в забранен от Закона за лова и опазване на дивеча период, а ловът на Благороден елен през тъмната част на денонощието е абсолютно забранен целогодишно.
Това е поредна подобна бракониерска проява в района. Последният случай е от септември миналата година, когато служители на ДЛС „Росица“ – Лъгът откриха в землището на село Кръвеник тялото на убит с огнестрелно оръжие благороден елен.
КОНТАКТИ

гр. Габрово 5300
ул. „Бодра смяна” 3
тел. 066 800 077
факс: 066 800 094
e-mail: office@scdp.bg

Работно време:
от понеделник до петък
от 8,30 до 17,00 ч